overgewicht en emoties

Gevangen in overgewicht en je emoties

Heb jij last van overgewicht en zit jou dat letterlijk en figuurlijk in de weg? Denk je elke keer ik kan die chocoladeletter nu net zo goed helemaal opeten, want ik heb nu toch al gezondigd? Ik ben te zwaar, maar wat heeft het voor zin om eraan te werken? Na een tijdje val ik toch altijd terug? In mijn blog van vandaag lees je meer over overgewicht en je emoties en hoe je daarmee zelf aan de slag kunt.

Wat is dik?

Je bent te dik, te zwaar of je past je kleding niet meer? Heel vervelend, want overgewicht kan leiden tot allerlei andere lichamelijke klachten zoals gewrichtspijn, diabetes, verhoogd cholesterol, slechte conditie, verminderde weerstand, maar ook psychische klachten. Wat te dik of te zwaar is, dat is voor iedereen anders en heel persoonlijk. Jezelf met anderen vergelijken is dus geen goed idee! Kijk naar hoe jij je voelt met jouw lichaam in jouw kleding. Of je te zwaar bent ligt aan je postuur, lengte en gewicht. Daar kun je makkelijke berekeningen op los laten. Als jij nu en hier bedenkt, ja ik ben eigenlijk te dik en ik voel me er niet prettig bij, maar…lees dan verder.

Maar…

Maar verbloemt gevoelens en emoties. We dekken dat wat ons in de weg zit liever toe dan dat we het even goed onder ogen komen. Met maar en want bedenken we redenen waarom we iets niet hoeven of kunnen. En als je die gevoelens toedekt, dan zijn ze er even niet meer. Makkelijk toch? Nee helaas. Als je een pan met water opzet met een deksel en die niet af en toe eraf haalt dan gaat je water overkoken. En dat geldt hier dus ook. Letterlijk en figuurlijk raak je dan over de kook. Laat dus af en toe die emoties zien aan jezelf, laat ze aan de oppervlakte komen. Wist je dat een emotie maar 90 seconden duurt.

Je hebt altijd een keuze

Die chocoladeletter kun je alsnog wegleggen, niet morgen maar nu. Je hebt altijd een keuze om opnieuw te beginnen. Niemand die jou zal veroordelen. Hoe zou het zijn als je een manier leert om juist op die zwakke momenten als je gaat werken aan gezond gewicht (ik zeg expres niet lijnen, want afvallen is verandering van je eetpatroon, andere keuzes maken), iets in handen te hebben waardoor je niet meer naar de chips grijpt of dat glas cola. Dat je leert dat de emotie verdwijnt door hem eerst toe te laten en daarna te laten gaan.

Emotionele vrijheid

Hoe zou het zijn om je te bevrijden van die beperkende gedachten over jouw overgewicht en je emoties? Waarom het dit keer weer niet lukt? Dat je dit keer wel duurzaam en blijvend kunt afvallen en niet alleen die kilo’s achterlaat, maar ook dat verdriet dat in die kilo’s zit. Of andere emoties die je hebt weggegeten voor de tv, Netflix of gedachteloos vooruit starend. Die vrijheid daar kan ik je mee helpen. Als coach kijken we namelijk niet alleen naar je fysieke energie, maar ook naar je emotionele. In mijn voedingscoach trajecten komen beiden samen.

Combinatie lichaam en geest

Met een advies op maat, wat je dagelijks mag eten, gebaseerd op jouw lengte, huidig gewicht en dagelijkse bezigheden, kun je beginnen met het maken van de juiste keuzes. Ik help je met voorbeeld dagmenu’s en monitor jouw gewicht en gezondheid. Daarnaast help ik je emoties onder controle te krijgen, zodat je minder snel terugvalt in emo-eten. Met een techniek, waarmee je de ratio van het ja maar of want…loslaat, je emoties doorvoelt en daarna loslaat kom je tot jouw essentie: Ik ben. Want lieve lezer. Jij bent! En dat is alles wat er toe doet. We resetten als het ware al die belemmeringen die jouw lijf en hersens al die jaren hebben verzameld. En het mooie is, daarna kun je het zelf toepassen, waar en wanneer je het nodig hebt.

Lichtpuntje

Wil je meer informatie over overgewicht en je emoties en het combinatie traject, boek dan een gratis Lichtpuntje van een half uur. Dan kijken we of mijn manier van coaching bij jou past. Je kunt op mijn website ook meer informatie vinden of je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Laat een reactie achter