wat doen na glutenfout

Shit! Een glutenfout. Wat nu?

Je bent nog zo voorzichtig geweest. Je weet niet precies wat je verkeerd gedaan hebt. Misschien heb je ook niets verkeerds gegeten, maar heb je last omdat je teveel gluten gestapeld hebt. Geen nood. Ik help je. Ga eerst een koppie thee zetten. Bij mee helpt groene thee. Maar maak vooral wat jij lekker vindt. In dit blog lees je wat te doen na en glutenfout.

Wat is een glutenfout?

Het rommelt in maag of je darmen en je voelt je een beetje zwakjes. Bij mij zit het boven mijn navel, onder mijn ribben. Maar ik hoor ook vaak mensen die juist in de navelstreek pijn hebben. Ook kun je gewrichtspijn, hoofdpijn, duizeligheid of enorme dorst krijgen. Omdat het om onze darmen gaat, weet je het nooit zeker. Voor hetzelfde geld heb je een buikgriep te pakken. Ik weet meestal instinctief dat het om een fout gaat.

Vertrouw je intuïtie

Dat dat instinct prima werkt weet ik uit ervaring. Een keer een handje foute kroepoek in mijn mond en ik keek meteen op de zak. Tarwemeel…En gisteren een slok van een sparkling wijntje met een gezellig raspberry smaakje…slok op, ik kijk achter op de fles….Gerst! In wijn?! Het kan de beste overkomen. Laat staan je familie of vrienden.

Kruisbesmetting een gevaar

Ik weet natuurlijk niet hoe streng jij zelf de regels volgt of de mensen waar je hebt gegeten. Wij zorgen altijd voor een kruimelvrije keuken in mijn niet glutenvrij keuken. Zo hebben wij onze eigen potjes broodbeleg en boter. Maar goed, je hebt dus of ergens toch onverhoopt gluten gegeten of je hebt gestapeld.

Wat is stapelen?

Als je je strikt aan het glutenvrije dieet houdt krijg je als het goed is geen gluut binnen. Maar wat dan met de producten die ‘gluten kunnen bevatten’. Er zijn een hoop Coeliaken die ook deze middelen pertinent niet eten. Ik wel, anders vind ik het leven gewoon niet leuk meer! En ik kan er ook goed tegen. Ik heb echt bijna nooit buikpijn of een glutenfout. Maar ik eet ze wel met mate. Het is niet zo dat mijn hele dieet uit deze producten bestaat. Eet je teveel van deze producten, dan kun je dus alsnog buikpijn krijgen. Het is dus voor iedereen verschillend en je weet zelf na een tijd precies wat wel en niet kan…in principe.

Foutje gemaakt, rustig herstellen

Heb je een fout gemaakt of teveel gestapeld? Neem eerst een kopje (groene) thee en drink veel water. Neem rust, maar beweeg ook veel. Dan verlaten die enge gluten sneller je lijf. Ga niet te ver van huis, een rondje om de kerk is prima als beweging. Je wil natuurlijk wel snel naar de wc kunnen. Eet veel groenten, fruit en crackers. Vermijd een paar dagen producten die gluten kunnen bevatten. En probeer te bedenken waar het fout is gegaan. Als je je even niet goed kunt concentreren, doe dan gewoon even niets. Nee, dat gaat niet altijd en nee mensen zien niet aan ons dat we ziek zijn. Dus vertel wat je hebt en hoe dat komt. Je hebt namelijk wel een chronische darmziekte. Hoe je het ook wendt of keert. En al onze energie komt uit onze darmen. Meer weten over wat wel en niet voor jou werkt of hoe je een energiek leven kunt leiden met Coeliakie. Stuur me maar een e-mail. Of lees op mijn website meer over mijn coachingstrajecten.

*Zij van Glutenvrij bakt ook taarten op bestelling. Voor elke glutenvrije/lactosevrije taart kun je bij me terecht. Kijk maar eens op mijn Facebookpagina Zij van Glutenvrij.

Laat een reactie achter