tips voor glutenvrij ontbijt en lunch

Makkelijke glutenvrije tips voor ontbijt lunch en diner

Mijn 15e blog alweer. De vorige werd 6000 keer gezien op Facebook. Fijn dat jullie mijn tips en adviezen met plezier lezen. Veel van jullie vragen mij om tips voor ontbijt, lunch of diner. Dus deze week een tipje van de sluier en als er veel animo voor is, dan zal ik nog meer recepten delen met jullie. Geef vooral in de comments aan wat voor recepten je zoekt. Vandaag dus tips voor glutenvrij ontbijt en lunch.

Nooit meer brood

De grootste desillusie voor mij na de diagnose was wel, naast het feit dat je natuurlijk geen brood meer mag, ik ook helemaal niet tegen haver bleek te kunnen, al dan niet glutenvrij. Ik kreeg mijn waardes er niet onder de eerste maanden, omdat ik mijn broodmaaltijden verving voor het o zo lekkere haver. Ik at havermout als ontbijt en repen tussendoor. Nu ik mijn waardes op orde heb eet ik af en toe glutenvrije haverrepen, maar een heel boord durf ik niet. Jammer want het vult goed en dat heb je nodig met een ontbijt. Vind ik tenminste. De eerste maanden van het dieet had ik het ook heel erg koud, dus de warme havermout was een fijn alternatief. Helaas…

Glutenvrije haver

Maar niet getreurd mensen die wel tegen haver kunnen, neem het vooral. Het geeft je lang een verzadigd gevoel. Wil je toch iets warms eten maar geen haver, dan kun je ook rijstepap maken met vanille, of pap van gierst. Rijstepap is een oeroud recept. Mijn vader smulde er vroeger van als mijn oma het voor hem maakte. Recepten vind je overal op het net, bijvoorbeeld op Allerhande.nl. Nou heb je daar niet altijd tijd voor, dus maak ik voor een week of twee zelf mijn granola. Helaas ook zonder haver, maar niet getreurd, deze is ook heel lekker. Meer tips? Lees dan snel verder in dit blog met tips voor glutenvrij ontbijt en lunch.

Glutenvrije granola

Verwarm je oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat (dus niet het rek) met bakpapier. Vermeng in een grote kom gelijke delen glutenvrije cornflakes met Amisa wholegrain rice puffs (dit kun je bij Holland & Barrett kopen). Verwarm ondertussen 3 gelijke delen (bijv. 3 eetlepels van elk) kokosolie, maple syrup (ahornsiroop) en honing in een steelpan. Zodra alles gesmolten en vermengd is, giet je dit al roerend door de kom met rice puffs en cornflakes. Smeer dit uit over de met bakpapier beklede bakplaat en plaats  15 tot 20 minuten in de oven. Ondertussen snijd je van alles wat je lekker lijkt door de granola klein. Ik doe er zelf gedroogde zuidvruchten doorheen, of abrikozen, stukjes chocolade, nootjes. Maakt niet uit, wat jij lekker vindt. Check na de baktijd of de granola knapperig is geworden en laat afkoelen. Vermeng daarna de gesneden ingrediënten met de granola (als dit een beetje een koek is geworden, dan moet je het een beetje losbreken) en doe daarna in een luchtdichte pot of plastic container. Blijft zeker 2 weken lekker! Elke ochtend een bakje met vers fruit en lactosevrije yoghurt of iets wat jij lust of mag hebben. Smullen maar.

Lunchtips

Mijn favoriet naast crackers en getoast brood is pannenkoeken. Er zijn talloze recepten te vinden, vegan zelfs met in plaats van melk, soyamelk en banaan i.p.v ei. Maak het jezelf gemakkelijk en koop anders gewoon eens een pak van Koopmans. Die glutenvrije variant vind ik zelf een topper! Maar pas op, er zijn mensen die daar niet zo goed tegen kunnen. Ik ben zelf erg gevoelig en kan het gelukkig goed hebben. Wel met lactosevrije melk. Deze kun je ook zeker nog een dag goed houden in de koelkast en in de magnetron opwarmen. Maar ook koud is het goed te doen, mee op reis, onderweg of dagje uit. Action heeft ook een makkelijke schudfles, maar daar ben ik minder enthousiast over. Ik vind die een beetje droog en korrelig. Een andere tip is het zelf vullen van loempia rijstvellen. Dat is wel een kunst op zich en vergt echt wat oefening. Je kunt deze vellen vullen met alles wat jij lekker vindt. Zelf doe ik het vooral met taugé, peen, stukjes kip of garnalen gemarineerd in een glutenvrije Ketjap (bv van Inproba), pinda’s en reepjes paprika. Je kunt ze vullen zonder dat je ze hoeft op te warmen of te frituren. Dat laatste kan ook maar heb ik nog niet gedaan. Kijk wel even welke vellen je waarvoor kunt gebruiken.

Dinertips

Ik zie vooral op Facebook veel vragen voorbij komen over kruidenmengsels in potjes. Dat is wel een uitzoekwerkje inderdaad. Voor bami en nasi gebruik ik Verstegen en voor roti de curry madras van Johnnie Boer. Let wel op van beide merken zijn echt niet alle varianten glutenvrij. Lees dus altijd de ingrediënten. Roti is verder van zich zelf glutenvrij behalve dat overheerlijke rotivel. Ik vervang deze voor de glutenvrije wraps van Schär, maar er zijn gelukkig steeds meer varianten en merken hiervan. Nasi is verder ook van nature glutenvrij. Maar bami natuurlijk niet. In de Westerse landen is bami vaak van tarwe gemaakt. Tenzij je mihoen maakt, dat is vaak wel van rijst. Maar ik heb vandaag toch een overheerlijke vervanging voor bami gevonden. De linguine van Semper, te koop bij Albert Heijn. Deze kun je echt goed gebruiken als bami. Proef je echt niets van. Mijn meneer proefde echt nul verschil met andere bami. Hieronder een eenvoudig recept.

Glutenvrije bami

Zet een pan met ruim water op voor de rijst of de ‘bami’. Kook de rijst of bami volgens de aanwijzing op de verpakking. Kies een korrel die droog blijft, als je nasi maakt. Verwarm een wok met een scheutje wokolie en snijd 350 gr kipdij in blokjes. Braad in de wok een halve verpakking spekreepjes uit (als je van die dubbele verpakkingen gebruikt). Daarna gooi je de kipblokjes in de pan met een flinke scheut glutenvrije Ketjap Manis of Soy Sauce. Daarna doe je naar smaak de Verstegen kruiden erbij. Ik gebruik nooit een hele verpakking, nog niet eens een derde denk ik, veel te zout! Als de kip gaar is doe je de nasi/bami groenten erbij (makkelijk kant en klaar verpakking of lekker alles zelf snijden). Ondertussen kun je een eitje bakken voor erbij en een komkommer snijden. En voor de lekker wat glutenvrije kroepoek. Ja ook dat bestaat. Huismerk Dirk heb ik nooit last van. Let wel op dat je plakken neemt, die chipsachtige kroepoek zitten vaak kruiden op met een tarwemengsel!!! Ondertussen was het water aan de kook en heb je de rijst gekookt en laten stomen of de bami gekookt en daarna afgegoten. Zodra je kip-groetenmengsel gaar genoeg is, gooi je de nasi of bami erdoor. Even doorroeren en oh wat zul je lekker eten!

Meer informatie

Eet smakelijk tot snel…Laat je het me weten als je zelf tips hebt voor glutenvrij ontbijt of lunch? Ik hoop dat ik je met dit blog weer op weg heb geholpen. Zij van Glutenvrij is totaal onbevooroordeeld en krijgt geen vergoedingen van de producenten van bovengenoemde producten. Dit is een onafhankelijk blog en is uit eigen beweging tot stand gekomen. Meer informatie vind op mijn website.

2 gedachten over “Makkelijke glutenvrije tips voor ontbijt lunch en diner

  1. rijstpap ,bvb met kokosmelk ,en quinoa pap ,en amaranth pap ,kun je gemakkelijk klaarmaken voor een paar dagen (ik maak dat altijd ineens voor 5 dagen )en blijft echt wel goed in de ijskast ,en als je dan ook nog potjes fruit per portie (50 – 100 gr )in de diepvries hebt ,zet je die s’avonds eruit ,en heb je s’morgens een heeeeeeeeeeel snel gezond ontbijt 🙂 ,en ik doe onder mijn pap ook afwisselend lijnzaad of chiazaad ,en strooi er ook nog wat (20 gr ) noten of pitten over ,zo heb je echt wel een snel en lekker en gezond ontbijt binnen ,je kunt die pappen zelfs gewoon in een potje klaarzetten en eventueel mee nemen naar je werk 🙂

  2. Haver wordt sowieso afgeraden in het eerste jaar na de diagnose. Daarna kan je het wel voorzichtig introduceren, steeds een beetje meer.
    Als alternatief voor haver gebruik ik ook wel (net als Nina) boekweit-, quinoa- of andere vlokken. Je kan bijvoorbeeld kopen bij Glutenvrijemarkt.nl. Ik gebruik het vaak als een mix als pap, of als overnight.

    En mijn belangrijkste tip voor lunch: Denk ‘buiten de box’.
    Ik had zojuist een lunch van rauwkost met baba ganouch. Maar meestal bestaat mijn lunch uit een restje avondeten, een salade of een soep. Let wel op dat je voldoende vezels en jodium binnen krijgt.

Laat een reactie achter